Känga Scarpa Mont Blanc Pro GTX - barrabes.com
Currency

BLOG | TEST | 15 December 2015

Känga Scarpa Mont Blanc Pro GTX

Kängan Scarpa Mont Blanc har under de senaste åren varit en föregångsmodell då det gäller vandring och bergsbestigning i Alperna. Det är inte en slump att det är den mest använda kängan hos uthyrningsfirmorna i Chamonix, tillgänglig för dem som vill ta sig an utmaningen Alpernas högsta berg.

Modellen Scarpa Mont Blanc Pro GTX är en teknisk utveckling av denna modell, tillverkad för alpinister med högt ställda krav och för den moderna alpinismens tuffaste leder.

Juan Corcuera, “Korkuerika”, har testat den nya modellen på några krävande leder i Pyrenéerna, både på is och mixed-climbing.

Detta är slutsatserna:

MONT BLANC PRO GTX
Mont Blanc Pro GTX är en teknisk känga med styv sula, för alpin klättring, vars mest utmärkande detalj är den strump- eller damaskliknande Scarpa® Sock-Fit som omsluter dess skaft. Denna utveckling ska framförallt skapa bekvämlighet både då det gäller att ta på sig kängan och när den bärs, då den förhindrar skav vid vandring och eventuella veck.

Sock-Fit är gjord i Shoeller®, ett elastiskt och starkt material som andas, vilket underlättar kängans andningsförmåga. Runt denna damask har man sprutat in ett PU-material som håller upp den övre delen på snörningen för att undvika tryck på benen från snörena.

Plösen är även den förstärkt för att undvika tryckpunkter från snörena och för att förhindra att fukt tränger in i kängan.

Sulan, Vibram®, har ACTIVimpact-teknik som är uppbyggd av material som absorberar islagskraften. Sulan är sammansatt av en halv sula av TPU infogade i olika tjocklekar, vilket gör det möjligt att använda stegjärn, ett gummi-inlägg som stötdämpare och en botten av PU-material för ökad stabilitet.

Vi kan säga att Scarpa Mont Blanc Pro är en utveckling av mer styva kängor för alpin klättring i blandad terräng, helt anpassad till stegjärn.

Egenskaper

 • Yttermaterialet är 3mm tjockt och vattenavvisande.
 • Vattenavvisande Gore-Tex® membran (Performance Comfort Footwear) för att göra kängan vattentät.
 • Helt täckt av TPU för att skydda utsidan.
 • Övre damask Sock-Fit-system från Shoeller® för ökad komfort
 • Skyddande PU
 • Innersula av Pro Fiber 20 av polypropen med glasfiber
 • Total Tration Vibram®-sula
 • Vikt: ca 910gr (½ par)

UTSEENDE
När man tar en närmare titt på Scarpa Mont Blanc GTX, ser vi att Scarpa in i minsta detalj har tillverkat en kvalitetskänga. Alla detaljer på kängan är väl genomarbetade vilket ger ett mycket gott intryck och skapar förtroende innan man snör den på sig. Sulan, sömmarna, gummifogarna, damasken, etc, samtliga av kängans detaljer förmedlar säkerhet och kvalitet.

Karakteristiska är de tre snörhålen (2:a, 3:e, 4:e) med ett litet rullager som gör att snörena lätt glider igenom dem för att underlätta snörningen och justeringen av kängan. Det 5:e snörhålet har formen av en krok som kan blockera snörena och därigenom låsa den nedre delen av snörningen och därmed behåller en bättre passform på foten. Det 6:e snörhålet är ett textilband, och jag kan tänka mig att detta, på lång sikt, kan ge upphov till problem om vi är alltför hårdhänta när vi knyter kängan då det uppstår friktion mellan snöre och band. De två sista övre snörhålen har formen av traditionella krokar.

Både plösen och skaftet ger ett flexibelt intryck. Detta ger säkerligen ger god komfort när man går, men vi är tveksamma till om det ger tillräckligt stöd för ankeln vid medelbranta sluttningar, särskilt om man sätter på ett stegjärn vilket i sin tur gör fotleden än mer ostadig. (När vi testade med stegjärn såg vi att våra misstankar till viss del var ogrundade.). Damasken fyller sin funktion och den övre delen avslutas med ett elastiskt band som väl omsluter vaden för att inte släppa in snö eller kyla i kängan. Den justeras med hakar med två positioner för att kunna anpassa till vadens storlek. Det är en lätt känga, mycket flexibel och framtagen för teknisk alpin klättring och alpin terräng.

När vi tittar närmare på dess membran, Gore-Tex Performance Comfort Footwear, ser vi att det är vattentätt och ventilerande, emellertid har det ingen värmande effekt, vilket förvånar oss då det är en känga anpassad att användas på snö och is. Vi misstänker därför att det inte är en speciellt varm känga, men detta och andra detaljer ska undersökas när vi provar det i fält. Det verkligt viktiga testet där vi kommer att upptäcka mer egenskaper hos Scarpa Mont Blanc GTX.

FÄLTTEST
Var i Pyrenéerna har vi testat Scarpa Montblanc GTX?

 • Vintervandringar i Portaletområdet och Canal de Izas
 • Öppning av en led mixed-climbing “Antimordaza” i Moule de Jaout, 200 meter, M4
 • Bergskammen Peyguerat, under vintersäsong, till Petit Pic d'Ossau, 600 meter, D+, M4
 • Mixed-climbing, leden “Sonia” vid Peña Telera , 750 meter, MD+, M5
 • Mixed-climbing, leden “Senda de los Cuervos”, Peña Telera, 750 meter, MD+, M5

INTRYCK

Vandra

Tack vare sitt snörjusteringssystem och det flexibla skaftet, är det är en utomordentligt bekväm känga. Trots de uppenbara skillnaderna, men i vissa tillfällen har vi känslan av att gå med ett par joggingskor istället för den typ av tunga och styva kängor vi är vana vid.

Man går bra på stigar och snö på plan terräng och vår fundering gällande stabiliteten vid medelbranta sluttningar fick sitt svar redan från början, vid en issluttning då vi måste ta på oss stegjärnen. Trots att kängan är mycket flexibel blev vi överraskade av att den fungerade så pass bra utan överansträngnig av skenbens- och vadmuskulaturen, och utan att behöva anstränga oss extra mycket för att kontrollera fotleden.

Vid branta uppförslutningar, även med is och snö utan stegjärn, behöll kängan sin stabilitet och fick bra fäste. Vid nedstigningar är det en mycket bekväm känga och det flexibla skaftet gör den än mer bekväm i jämförelse med liknande kängor i samma klass.

Trots att stabiliteten för vristen är bättre än väntat med den flexibla ankeln, på grund av den utmärkta designen med damask och spännband, är den mindre stabil än vanligt, för en känga anpassad för snö. Detta märks tydligast om man är mycket trött. För min del närmare bestämt efter en lång tur vid Telera, när jag tagit mig ner för några korridorer och kommit till området där man kan börja gå, där skulle jag ha önskat mig mer stöd för fötterna.

Men fördelarna med dess smidighet, komfort och klättring överväger absolut de få gånger då man möjligen skulle kunna komma att sakna mer stöd för fotleden.

Klättra

Scarpa Mont Blanc GTX har en styv sula, är perfekt anpassad för stegjärn och klättring på is och snö. Det är en lätt känga, mindre än två kilo per par, vilket reducerar ansträngningen vid vertikal klättring.

Vid klättring sätts återigen dess något mindre styvhet på spel, stabilitet i förhållande till skaftets flexibilitet. Vid mer tekniska rörelser under mixed-climbing ökas fotledens rörelseradie vilket leder till ökad rörelsefrihet.

Vid isklättring tillåter kängan att man på ett bra sätt kan trycka ner hälen. Man kan säga att det är en allroundkänga för all typ av klättring, men att det märks en skillnad i jämförelse med styvare kängor när tekniska rörelser vid mer avancerad klättring utförs.

Temperatur
Som vi misstänkte från början är det en inte speciellt varm känga. Vid intensiv fysisk aktivitet kommer den att fungera perfekt, men vid kalla isklättringar måste man göra sitt bästa för att hålla tårna i rörelse. Här har vi testat vid temperaturer ned till -10ºC och under dessa förhållanden blev det kallt om fötterna. Generellt kan vi rekommendera kängan för vinteraktiviteter i Pyrenéerna, sommaraktiviteter i Alperna eller liknande, samt kortare, ej extrema, vinterklättringar i Alperna.

SLUTSATSER
Det är en utmärkt känga av hög kvalitet när det gäller konstruktionen, designad med tanke på de flesta utmaningar inom modern alpinism, speciellt mixed-climbing. Kängan är tänkt för teknisk klättring och den uppför sig felfritt i snö och is, och möjligen till och med bättre än de flesta andra kängor vid mixed-climbing.
Men detta måste på något sätt kompenseras. Trots att stabiliteten är bättre än den ger intryck av och är tillräcklig för en erfaren alpinist vid de flesta typer av klättring, försvagar dess smidiga ankel stabiliteten på medelbranta sluttningar, snösluttningar, etc. Det är ett mindre problem för en tekniskt duktig klättrare som efterfrågar hög prestanda, men detta tillsammans med att det är en något kall känga, gör att mindre tekniskt erfarna bergsklättrare kommer att föredra en känga med mer klassik design.

Scarpa Mont Blanc Pro GTX

KÖP NU

Latest articles

Gift Card
With the Barrabes Gift Card you'll always get it right!
Subscribe to our Email List
Would you like us to inform you about our special offers and latest products?
Don't hesitate to contact us.
contact us
or call to
44 (161) 3940679
(Monday to Thursday: 8AM - 5PM UTC.
Friday: 8AM - 2PM UTC.)