Chamonix-Zermatt på skidor, nytt rekord, 16:35h - barrabes.com
Currency

BLOG | NYHETER | 08 April 2016

Chamonix-Zermatt på skidor, nytt rekord, 16:35h

Fransmännen Bastien Fleury (26 år och medlem av PGHM, bergsräddningsteamet i la Gendarmerie de Chamonix) och Olivier Meynet (skidinstruktör i Sommand) har genomfört den klassiska traversen Chamonix-Zermatt på skidor och på rekordtiden 16 timmar och 35 minuter.

Utmärkt före på Col de Valpeline
Rekordet utfördes den 21 mars. Klockan 00:20 begav sig de bägge skidalpinisterna av från kyrkan i Chamonix och klockan stod på 16:55 när de anlände till kyrkan i Zermatt.

Totalt 108 km, med 8400m positiv höjdskillnad och 7800m negativ höjdskillnad. Förbi Col du Chardonnet, Col de la Grande Lui, La Fouly, Col du Basset, Bourg Saint Pierre, Refuge de Valsorey, Plateau du Grand Couloir, Col de Sonadon, Glacier d’Ottema, Col de l’Evêque, Col du Mont Brulé och Col de Valpelline.

Soluppgång vid le Haute Route. Olivier Meynet, med Jorasses i bakgrunden.
De två har god kunskap om terrängen men ingen av dem hade tidigare försökt sig på traversen och därmed inte heller ett rekordförsök. Trots detta så slog de det tidigare rekordet med hela två timmar, ett rekord som sattes av fransmannen Lionel Claudepierre år 2013.

Le Haute Route Chamonix-Zermatt är en världskänd och klassisk led för turåkning på skidor. Traversen utfördes första gången 1903 och sedan dess har ett antal olika varianter gjorts. Generellt så brukar skidåkarna utföra leden under sex-sju dagar och övernatta på platser längs vägen.

Foton: Olivier Meynet, Bastien Fleurys Facebooksida

Efter avslutandet av Le Haute Route. Bastien Fleury och Olivier Meynet framför kyrkan i Zermatt.

Latest articles

Gift Card
With the Barrabes Gift Card you'll always get it right!
Subscribe to our Email List
Would you like us to inform you about our special offers and latest products?
Don't hesitate to contact us.
contact us
or call to
44 (161) 3940679
(Monday to Thursday: 8AM - 5PM UTC.
Friday: 8AM - 2PM UTC.)