Åttonde segern för Kilian Jornet i Zegama - barrabes.com
Currency

BLOG | NYHETER | 25 May 2016

Åttonde segern för Kilian Jornet i Zegama

Kilian Jornet har ännu en gång briljerat i Zegamas gråa väder, trots regn, vind och kyla. Det blev hans åttonde vinst, av totalt nio lopp. Han sprang de 45 km, med 2750 m positiv höjdskillnad, på tiden 3:50:05h, följd av schweizaren Marc Lauenstein och spanjoren Luis Alberto Hernando.
I damkategorin vann den 20-åriga norskan Yngvild Kaspersen, på tiden 4:50:58, sin första medverkan i Zegama Aizkorri, följd av amerikanskan Megan Kimmel och spanjorskan Oihana Kortazar.

Kilian går i mål i Zegama. Foto: Javi Colmenero
Årets lopp utmärktes av regn, vind och kyl, något som ledde till att många löpare avslutade loppet i förtid. Efter ett antal soliga dagar, med temperaturer upp till 27 grader, återkom kylan och regnet på tävlingsdagen. Trots det kalla och regniga vädret var loppet lika populärt som alltid, med ett stort antal supportar som uppmuntrar löparna längs med hela loppet.

Kilian Jornet och Marc Lauenstein i stigningen upp mot Aratz. Foto: Igor Quijano
Den lokala löparen Artiz Egea gick ut hårt i början och ledde loppet vid den nästan vertikala väggen som utmärker loppet. Han hade Kilian Jornet i hälarna och de bägge följdes av Luis Alberto Hernando, Tom Owens och Marc Lauenstein.

När de nådde den viktigaste punkten, Sancti Spiritu, där tusentals supportrar väntade i regnet och som vanligt hejade på de tävlande med hejaramsor och glädjevisslingar, tog Kilian Jornet över ledningen. Han följdes av Lauenstein och Egea, och nådde den högsta punkten på tiden 2:11:29. Han var då, i mitten av loppet, nio minuter snabbare än rekordet som han satte 2014, men leran bromsade upp honom och han gick till slut i mål två minuter över rekordtiden.

Jokin Lizeaga, populär bland de lokala supportarna, har gått i mål för nionde gången. Foto: Jordi Saragossa
Trots kylan och vinden kunde Kilian korsa Aizkorris bergskam mot loppets högsta punkt, Aitxurri 1551 m och öka avståndet till Lauenstein som låg på andra plats, med Luis Alberto Hernando, Manuel Merillas och förra årets vinnare Tedei Pivk, tre minuter efter. När nedstigningen påbörjades såg konstellationen fortfarande likadan ut.

Oihana Kortazar hejas på av publiken. Foto: Jordi Saragossa
Jornet sprang in i byn Zegama med lera upp till knäna, utan att minska på hastigheten, med Lauenstein mer än nio minuter efter. Han vinkade åt supportarna och kunde sedan omfamna sin åttonde seger som om han var på hemmaplan, för loppet kan han in i minsta detalj. ”Det var väldigt kallt och under delar av loppet hade vi ingen känsel i varken händer eller ben, men det är det som är Zegamas själva essens och därför är jag glad för årets förutsättningar. Dessutom, även om det är tungt, så ger Zegamas publik all den extra kraft du behöver för att nå mål. Det är alltid en speciell känsla att springa här, jag kände mig i god form, och att se så mycket folk längs med loppet mig gåshud. Zegama är Zegama, det är något jag alltid säger, men det är så det är” förklara Jornet.

YNGVILD KASPERSEN ÖVERRASKADE I DAMKATEGORIN
“Vädret har varit perfekt” sa Yngvild Kaspersen, vinnare i Zegamas damkategori, efter att hon gått i mål. Den endast 20 år gamla norskan stod för första gången i Zegama efter att ha avklarat lera, regn och de 42 kilometrarna. Leendes korsade hon mållinjen på 4:50' efter att överraskande ha vunnit före de två starka och erfarna löparna Megan Kimmel och Oihana Kortazar, tvåa och trea i loppet.

Yngvild Kaspersen tog sin debut till en lerig seger i Zegama. Foto: Igor Quijano
I början av loppet placerade sig Kaspersen i fjärde till femte position, löpandes i egen rytm och kontrollerade avståndet till den ledande gruppen. 2015-års vinnare, Azara Garcia, ledde i början av loppet och låg två minuter före Kimmel, och sex minuter före Kortazar, 15 km in i loppet. Amerikanskan tog in avståndet lite i taget och jagade Azara som var tvungen att dra ner på tempot strax efteråt. Kimmel ledde loppet i Aizkorri och Aitxurri med en stark Kaspersen bakom sig. Norskan passerade Aitxurri lite mer än två minuter efter Kimmel men i Andraitz fann hon nya krafter och gick om. Kaspersen ledde nu över Kimmel med tre minuters avstånd.

Yngvild Kaspersen går i mål. Foto: Javi Colmenero
Första gången i Zegama, och första gången på ett maraton, men även om hon är ung så har hon redan goda internationella meriter så som Lantau 2 Peaks. Även norskan nådde målet med benen täckta i ler och med ett stort leende på läpparna. Hon gick i mål på tiden 4:50:58, åtta minuter före Megan Kimmel (4:59:46) och Oihana Kortazar (5:06:37) som kom trea även förra året. “Jag är väldigt nöjd. Jag har njutit mycket av loppet och stämningen... och vädret har varit perfekt för mig” berättar en glad Kaspersen.

ANDRÉ JONSSON FÖRSTE SVENSK I LOPPET

Det är inte nödvändigt att gå långt ned på resultatlistan för att hitta André Jonsson som sprang in som förste svensk i loppet. Han gjorde ett riktigt bra lopp och tog sig till en imponerande tionde plats. Det här berättar André om sin upplevelse:

”Mitt lopp i sig var på ett sätt nästan perfekt och på ett sätt långt ifrån bra. Jag är långt ifrån någon toppform, det är tidigt på säsongen och det saknas fortfarande mycket kräm i benen. Men jag lyckas genomföra det på ett sätt som trots det gav resultat. Jag höll tidsschemat med energiintaget riktigt bra, något som jag annars brukar ha stora problem med. Jag gjorde mitt lopp och rycktes inte med när någon som hade en bra period gick förbi mig. Första halvan av loppet låg jag runt en 25e plats men när sen de riktigt tekniska delarna började så började jag avancera. Plockade flest positioner där det var som allra jävligast, både underlag och väder, uppe på den högsta passagen var det riktigt kallt i regnet och flera löpare bröt pga nedkylning.”

”Att rulla in sista kilometern ner till Zegama är en ren fröjd, alla krämpor försvinner, det är så otroligt mycket publik och alla hejar som om man skulle vara förste man in, lika så med publikstödet som finns utmed banan, det var riktigt jävla skitväder men trots det så otroligt mycket folk. Det finns inget bra sätt att beskriva det på, men måste åka dit och uppleva det. ”

Foto: skiandrun.fr / www.andre8503.se

Latest articles

Gift Card
With the Barrabes Gift Card you'll always get it right!
Subscribe to our Email List
Would you like us to inform you about our special offers and latest products?
Don't hesitate to contact us.
contact us
or call to
44 (161) 3940679
(Monday to Thursday: 8AM - 5PM UTC.
Friday: 8AM - 2PM UTC.)