Hur du väljer trailrunningskor - barrabes.com
Currency

BLOG | TIPS | 30 May 2016

Hur du väljer trailrunningskor

Antalet trailrunninglöpare har ökat explosionsartat de senaste åren, en ökning som har lett till att flera märken har utökat sina trailrunningkollektioner och det finns nu även ett stort antal olika lopp. Till och med märken som generellt säljer utrustning riktad mot asfaltslopp har känt av trailfebern och har släppt sina egna kollektioner, därför har butikerna nu en stor variation av modeller och märken. Den stora mångfalden är i grund och botten bra, men det är lätt att löparen tappar bort sig bland termer så som skyrace, naturlig löpning, oversize, drop och alla möjliga kombinationer av dessa.

I och med att den mest intensiva delen av säsongen nu är på gång så vill vi dela med oss av en kort guide som hjälper dig att hitta rätt när du ska välja ditt nästa par skor. Vi har valt att dela upp guiden i olika kategorier med exempelmodeller (tyvärr får vi inte plats med alla skor i denna artikel) och den sorts lopp som de passar till för att ni ska få en bra referens.

DIN LÖPSTIL OCH TEKNIK AVGÖR SKON
Före vi börjar att beskriva de olika typerna av skor, och deras specialiseringar, måste vi nämna att olika löpare har olika behov. Det är viktigt att nämna att kategoriseringen beror mycket på hur du tycker om att löpa, din vikt, teknik och förväntningar.

Löpare som ännu inte har en god teknik, är tunga, tycker om att springa mer avslappnat och mindre “proffsigt”, kan föredra skor anpassade till ultralopp även när de ska springa kortare lopp. Löpskor anpassade till ultralopp ger bättre stabilitet för foten när löparen är trött och det krävs därmed inte lika mycket koncentration för varje steg. Det är därför möjligt att den tid och effektivitet som förloras vid ett kort lopp kan kompenseras med säkerhet och stabilitet.

Om vi däremot gör tvärtom, och springa ultralopp med skor som är anpassade för crosslopp, är det mycket möjligt att våra fötter påminner oss om erfarenheten under en lång tid framöver. När man väljer reaktiva och lätta skor är det därför viktig att vara medveten om att mindre skydd kräver bra teknik och styrka för att kompensera upp stabiliteten. För att hitta de skor som passar bäst för dig, är det bra att prova ett flertal modeller och jämföra dess olika egenskaper för att hitta rätt balans.

SULOR
Inom varje kategori finns det löpskor med olika typer av sula, alla anpassade till det underlag som de är gjorda att användas på. Det finns de som har rejäla piggar och fungerar bra i lera, de som har mindre piggar och därmed har bra grepp men som tenderar att bygga upp lerkakor under fötterna, etc. Varje märke använder givetvis sin egen typ av sulmaterial. Vissa har bättre grepp och andra mindre, det kan även hända att vissa märken ger dig ett bättre grepp beroende på din springstil, medan en annan löpare kan ha en helt annan erferenhet.

De skor som vi ger som exempel uppfyller alla mer än nog de greppkrav en löpare kan tänka sig ställa på en sula. Generellt så kan större mjukhet jämställas med bättre grepp på underlaget, något som generellt betyder kortare livsläng och att de slits ned fortare. Därför används mjuka sulor främst på skor för korta distanser och hårdare sulor på skor anpassade till längre distanser. Materialforskningen går framåt och de senaste åren har de kommit långt i utvecklingen av nya material. Ett exempel är löpskon Ultra Endurance från The North Face, som vi nyligen har testat, med en sula som har bättre grepp än medelsulan, utan att förlora i hållbarhet.

Varje löpare behöver veta vilken terräng de främst kommer att springa i och välja sula anpassad till denna. Det finns ett stort antal att välja mellan och om du har någon fråga eller fundering så kan du alltid ringa till vår kundservice för att få tips och råd gällande val av sko.

VILKA LÖPARSKOR PASSAR TILL VILKEN TYP AV LOPP?
Traillöparskor, med sina specialiseringar, kan delas upp i fyra större grupper från kort- till långdistans. Kortare distanser kräver mer reaktiva och tekniska skor och mindre skydd, balans och dämpning. Tvärt emot de stabila och dämpande skor som behövs vid längre lopp.

Generellt så gäller, och som tidigare nämnts i artikeln, att skor anpassade för längre distanser även kan användas på kortare, medan skor anpassade för kortare distanser inte bör användas för längre distanser. Det finns ett flertal löpare som pågrund av sin vikt eller sätt att springa föredrar bättre stabilitet och dämpning, och därmed väljer att använda skor anpassade till ultralopp när de springer ett maraton eller halvmaraton.

Val av skor som inte ger nog stöd vid ett lopp kan leda till att vi förlorar mer tid än den vi tänkt vinna i och med köpet av en lättare sko. Vi vill därför guida er genom de kategorier som vi delat upp loppen i och berätta mer om vilka egenskaper en sko behöver för att fungera bra vid lopp av varje kategori.

Cross- och vertikallopp
Cross är en väldigt specifik kategori som bör skiljas från de populära stadsloppen. Det handlar ofta om samma längd på loppen, mellan 5 och 10 km, men de är betydligt svårare rent tekniskt och har en helt annan rytm då de oftast är slingor med backig terräng. Exempel på lopp är nystartade Göteborgs brantaste, med premiär i höst.

Du behöver ha snabb reaktionsförmåga och känna terrängen under fötterna, något som endast kan uppnås med hjälp av skor med låg profil. En låg profil ger oss den stabilitet som behövs när vi springer snabbt i ojämn terräng. Det är även viktigt att tänka på relationen mellan sula och terräng, när vi är medvetna om var vi kommer springa så undviker vi att välja fel och tappa fästet.

Samma typ av skor kan användas för vertikallopp. En annan specialkategori som också kräver skor med låg profil och bra grepp, men som ger möjligheten att använda skor med betydligt mindre skydd.

Skor anpassade till cross- och vertikallopp kan hittas i flera sportaffärer och affärer inriktade mot orientering. Några specifika exempel på skor anpassade till denna kategori är La Sportiva Anakonda, Brooks PureGrit och La Sportiva Helios.

Halvmaraton
Kategorin som kanske är den vanligaste bland Sveriges lopp, det handlar om lopp mellan 10 och 30 km som till exempel Bagheera Fjällmaraton Sälen 21 km, Skatås Ryggar (5 ryggar), Spring Trail Österlen 21 km eller Bocksten trailrun 21 km. För denna typ av lopp söker vi en jämvikt mellan lätthet, stötdämpning, reaktivitet och stabilitet. Det är viktigt att kunna röra sig så fort som möjligt på ett kontrollerat sätt och att kunna känna markens terräng under fötterna utan att skadas. Vi rekommenderar att ni väljer skor med medium-låga profiler, överdimensionerade mellansulor och fullt skydd, så som tåskydd och fullt hålfotsstöd då vi ofta inte har chansen att tänka igenom hur vi placerar fötterna.

Likt för den tidigare kategorin så måste vi vara väldigt noggranna när vi väljer sula. I och med att vi vill röra oss snabbt så behövs en sula med bra grepp, stor dimension och rejäl densitet i hälen, så att vi inte halkar i stigningar och ackumulerar lera under skorna.

Det finns ett stort antal skor på marknaden, till exempel Dynafit Feline , Inov8 X-Talon 212 , Salomon S-Lab Sense och La Sportiva Bushido.

MARATON
Den mest kända kategorin, mot vilken nästan alla löpare aspirerar, och det är under denna kategori som de mest kända loppen kan hittas, till exempel Spring Trail Österlen 47 km, Axa Fjällmaraton, Bagheera Fjällmaraton Sälen 42 km m.fl. Loppens längd ligger mellan cirka 30 och 60 km. Det är vid denna typ av lopp som vi blir mer och mer beroende av stötdämpning och stabilitet för att kunna bibehålla en konstant rytm och motverka att benen ger vika när vi når den fruktade väggen.

De bäst anpassade skorna är i detta fall de som har mediumprofil, inkorporerat stabiliseringssystem och en upper som är bekvämare även om detta betyder att den kommer att väga mer.

Scott Kinabalu
Likt skor för halvmaraton så finns det ett stort utbud av skor, några exempel är Salomon Speedcross, The North Face Ultra MT, La Sportiva Mutant, Brooks Cascadia och Scott Kinabalu.

ULTRALOPP
För varje år som går så ökar antalet ultralopp och även dess löpare, det är bara att titta på lopp så som Kullamannens längre distanser.

Det är dock viktigt att poängtera att det behövs rejält med träning och lämplig utrustning då det är en kategori som inkluderar lopp från 60 km och längre. Skor som passar denna typ av lopp behöver vara bekväma, ha god dämpning och vara väldigt stabila. Därför är skorna ofta designade med externa chassin, överdimensionerade mellansulor, ibland med oversize och en extra komfort som till exempel inre strumpor eller vadderad insida.

Några exempel på passande skor är La Sportiva Akasha, Saucony Xodus, Salomon S-Lab Wings, Asics Fuji Trabuco, Tecnica Inferno och The North Face Ultra Endurance.

Asics Gel Fuji Trabuco 4
EN SISTA REKOMMENDATION
Som ni kan se så är detta bara en generell överblick av det stora antal möjligheter som marknaden erbjuder. Då det inte finns någon magisk lösning för att hitta de skor som passar perfekt för dig så är det bästa att besöka din favoritaffär för att hitta just dina skor. För att hitta de skor som bäst passar ditt sätt att springa, som passar dina fötter och som täcker dina behov, behöver du prova olika modeller och märken. Kom ihåg att även om alla pratar om årets sko, så är den bästa skon alltid den som passar bäst för dig.

Kom ihåg att du alltid kan kontakta oss om du har funderingar gällande skoval, så hjälper vi dig att hitta den sko som passar dig och din löpstil.

HERRMODELLER

DAMMODELLER

Latest articles

Gift Card
With the Barrabes Gift Card you'll always get it right!
Subscribe to our Email List
Would you like us to inform you about our special offers and latest products?
Don't hesitate to contact us.
contact us
or call to
44 (161) 3940679
(Monday to Thursday: 8AM - 5PM UTC.
Friday: 8AM - 2PM UTC.)