François D'Haene på GR20: nytt rekord 31h 06 min - barrabes.com
Currency

BLOG | NYHETER | 22 June 2016

François D'Haene på GR20: nytt rekord 31h 06 min

François D'Haene sätter nytt rekord på det krävande loppet GR20, 180 km och nästan 13 000m positiv höjdskillnad, på Korsika.

GR 20 på Korsika
Den tredje juni i år, klockan 04.00, gav sig den franske löparen François D’Haene av från Calenzana med siktet inställt på att slå rekord på loppet GR20 på Korsika, genom att springa non-stop. Framför sig hade han 180 km och nästan 13 000m positiv höjdskillnad och han klarade av det på 31 timmar och 6 minuter.

GR20 är en av de mest kända av de klassiska europeiska vandringslederna. Förutom den stora höjdskillnaden, måste man ta hänsyn till den branta terrängen, de ojämna stigarna och vägarna, och de plötsliga väderväxlingarna. De flesta som vandrar sträckan brukar där ta två veckor på sig i genomsnitt.

Fantastiska landskap utefter GR20 på Korsika
Ledens klassikerstämpel har gjort att ett antal löpare har försökt klara av leden non-stop. Allt började med Kilian Jornet som 2009 korsade ön på 32 timmar och 54 minuter. 2014 slog Guillaume Perretti rekordet och stannade klockan på 32 timmar och nu har D’Haene ytterligare lyckats förbättra rekordet med hela 55 minuter.

Då det fortfarande var tidigt på säsongen mötte D’Haene sträckor som var snötäckta, men också regn och dimma som avsevärt försvårade framkomligheten i den tekniskt svåra terrängen. Förutom detta ska ytterliggare ett problem läggas till, det som de som ger sig an leden non-stop måste övervinna, att orientera sig i nattens mörker. Det är väldigt komplicerat då leden är tekniskt svår och då den korsas av många andra leder kan den vara svår att orientera sig på.

Starten i Calenzana
I François fall så fick han hjälp att orientera sig av andra löpare som följde honom under vissa etapper. En hjälp som underlättade mycket, speciellt när tröttheten började sätta in, och dessa löpare hjälpte honom även med att hålla rätt rytm. För att kunna springa under så många timmar måste du hitta rätt rytm, så att du kan fortsätta utan att behöva stanna och inte heller sova. Tar du i för mycket så tar krafterna slut och om du springer för långsamt förlorar du tid.

Lördagen den 4 juni klockan 11.06 kom D’Haene fram till Conca och ledens slut.

På François hemsida finns mer information om hans lopp: www.francoisdhaene.com Foton: www.droz-photo.com

Latest articles

Gift Card
With the Barrabes Gift Card you'll always get it right!
Subscribe to our Email List
Would you like us to inform you about our special offers and latest products?
Don't hesitate to contact us.
contact us
or call to
44 (161) 3940679
(Monday to Thursday: 8AM - 5PM UTC.
Friday: 8AM - 2PM UTC.)