Video: Första klättringen någonsin i nationalparken Zhangjiajie, Kina - barrabes.com
Currency

BLOG | NYHETER | 01 July 2016

Video: Första klättringen någonsin i nationalparken Zhangjiajie, Kina

Mayan Smith-Gobat och Ben Rueck klättrar tidigare obestigna sandstenstorn i Zhangjiajie, Kina.


Foto och video: Frank Kretschmann, bilder och film skickade till oss från fotografen, tack till Adidas Outdoor

Klättrarna från Team Adidas, nyazeeländskan Mayan Smith-Gobat och amerikanen Ben Rueck, teamade upp med de kinesiska klättrarna Liu Yongbang (Abond) och Xiao Ting för att utforska möjligheterna att klättra i Qingfengdalen i provinsen Hunan. Dalen ligger i Kinas största och äldsta nationalpark Zhangjiajie, en nationalpark på över 4 800 hektar som även är klassat som världsarv av UNESCO. Trots att parken har mer än 30 miljoner besökare varje år så har det hårda regelverket hittills förbjudit klättring i de otaliga tornen av röd sandsten.

Den första klättringen av ett av alla sandstenstorn
De fyra klättrarna blev de första som någonsin fått tillstånd att klättra i nationalparken. Målet, och de regler de behövde följa, var att klättra tornen och lämna både platsen och bergväggarna i det skick som de var före de hade klättrats. De fick inte lämna kvar någon utrustning på leden och därför kunde bara löstagbar säkerhetsutrustning, som till exempel kamsäkringar och kilar, användas för insäkring under klättringen.

Klättrarna spenderade en månad i dalen, först behövde de hitta en väg fram till tornen genom den täta djungeln. När de väl nått fram till tornen bestegs dessa, utan att veta hur bergväggen och möjligheterna till insäkring skulle se ut. Eftersom att det saknades kontinuerliga sprickor, och det fanns mycket lös sten, så var klättringen väldigt krävande både fysiskt och psykiskt.

På en av de tidigare obestigna topparna efter klättringen
Ben och Mayan fokuserade på de högsta tornen där de behövde använda alla sina tekniker, och allt sitt mod, för att klättra dem. De lyckades till slut bestiga två torn på mer än 300m, där den största framgången var Dragon's nest, 5.13a(7c+). Liu Yongbang, besteg leden Kungfu Emperor 5.13c (8a+), en led där han var tvungen att fästa någon enstaka bult. Klättraren Xiao Ting lärde sig vad tradklättring innebär och klättrade sin första tradled i och med hennes bestigning av Kyo run 5.11a (6c).

För att bestiga dem var de tvungna att använda sig av allt från smala sprickor där inte ens fingertopparna gick att få in, till stora off-witdth där hela kroppen fick plats i sprickan. De blev de första att klättra upp på topparna, som endast är ett fåtal av det stora antal sandstenstorn som finns i nationalparken.

Latest articles

Gift Card
With the Barrabes Gift Card you'll always get it right!
Subscribe to our Email List
Would you like us to inform you about our special offers and latest products?
Don't hesitate to contact us.
contact us
or call to
44 (161) 3940679
(Monday to Thursday: 8AM - 5PM UTC.
Friday: 8AM - 2PM UTC.)