Nordsidan av Eiger: 2a redpointen av La Vida es Silbar - barrabes.com
Currency

BLOG | NYHETER | 03 October 2016

Nordsidan av Eiger: 2a redpointen av La Vida es Silbar

Klättraren Robert Schaeli från Schweiz redpointar den 27 replängder och 900 m långa leden på Eigers nordsida.

Roger Schaeli, på leden La Vida es Silbar, Eigers norrsida.
Foto: Frank Krestchmann

Schweizaren Robert Schaeli lyckas avklara den andra redpointen av den imponerande leden “La Vida es Silbar”, på Eigers nordsida. Leden går över den längsta och den mest vertikala delen av väggen och räknas som en av de tuffaste alpina lederna på Eiger.

Leden, som består av 27 replängder och är en 900 m lång 7c, klättrades för första gången år 1999 av Daniel Anker och Stephan Siegrist och friklättrades för första gången år 2003 av densamme Siegrist och Ueli Steck. Den börjar i Stollenloch och fortsätter över Rote Fluh och den Tjeckiska pelaren. Den kännetecknas av att den kräver extrem uthållighet och sin blandade typ av klättring med halkiga svan, hårda bouldermoves och atletiska rörelser.

Red Point av La Vida es ilbar, nordsidan av Eiger
Schaeli, tillsammans med Anthamatten, försökte sig på leden för 13 år sedan, men överraskades av en storm efter fyra replängder. Efter att ha improviserat en bivack så insåg de att det var omöjligt att fortsätta klättra, därmed blev det omöjligt att redpointa leden. På grund av detta så njöt schweizaren extra mycket av att avklara leden, “Jag är väldigt nöjd med att ha avklarat den andra redpointen av “La vida es silbar” efter 13 år!” bekräftar han.

Schaeli klättrade leden tillsammans med nyzeeländskan Mayan Smith-Gobat, en av de starkaste kvinnliga Big Wall klättrarna, som även hon var nära att klara av en redpoint. Hon klättrade hela leden, förutom några få moves, vilket antagligen berodde på efterkänningarna från en axeloperation som utfördes för några månader sedan. “Mayan är väldigt elegant och säker när hon klättrar. Enligt mig så utförde hon den bästa kvinnliga bestigningen som någonsin utförts på Eigers norrsida”, berättar Schaeli.

“La Vida es Silbar” ansågs länge vara den svåraste leden på Eigers nordsida, tills leden “Paciencia”, 8a, klättrades. År 2009 överstegs graden i alpinstil med leden “Odyssee”, 8a+, som redpointades år 2015 av Schaeli, tysken Robert Jasper och italienaren Simon Gitel.

La vida es silbar, 27 replängder, 900m

Eiger, nordsida, Schweiz
1ª bestigningen, 1999: Daniel Anker, Stephan Siegrist
1ª friklättringen 2003: Stephan Siegrist, Ueli Steck

Mayan Smith-Gobant och Roger Schaeli på La Vida es silbar, Eigers norrsida

Latest articles

Gift Card
With the Barrabes Gift Card you'll always get it right!
Subscribe to our Email List
Would you like us to inform you about our special offers and latest products?
Don't hesitate to contact us.
contact us
or call to
44 (161) 3940679
(Monday to Thursday: 8AM - 5PM UTC.
Friday: 8AM - 2PM UTC.)