Hur du väljer rätt underställ - barrabes.com
Currency


BLOG | TIPS | 16 May 2018

Hur du väljer rätt underställ

Den här guiden förklarar vad ett underställ är och hur det fungerar, samt vad man bör tänka på när du ska välja ett.

Baslagret, ett fundamentalt element vid friluftsliv under alla årstider.
REGLERA FUKT
Lager på lager-principen har som uppgift att kontrollera din kroppstemperatur, och syftet med det första lagret, baslagret, är att slussa bort svettens väta från kroppen. När du är på fjället eller i skogen och rör på dig, så värms din kropp upp och du svettas. Svetten förångas, absorberar din kroppsvärme och kyler ner dig. Detta naturliga kylsystem fungerar utmärkt vid normala eller höga temperaturer. Men vid kallt väder eller vid fysiska aktiviteter under lång tid där du varierar mellan rörelseperioder och vila kan det uppstå problem. När det har lagrats mycket svett i kläderna kan de absorbera för mycket kroppsvärme och orsaka en snabb nedkylning av kroppen. Detta kan till och med vara farligt och ge upphov till hypotermi.

Det är i dessa situationer som det det första lagret fyller sin funktion, genom att det slussar bort svetten och håller kroppen torr och därmed varm. För att kunna göra detta måste man använda speciella material.

MATERIAL
När du ska välja underställ finns det en rad olika material att välja mellan, var och ett med sina för- och nackdelar. Beroende på dina behov och vilken aktivitet du ska utföra, är ett material mer lämpligt än ett annat.

Bomull

Inledningsvis måste vi klargöra att om du ska utföra aktiviteter under lång tid eller under kalla omständigheter, så bör du glömma bomull. Bomull är det minst passande materialet för underställ. Problemet är att bomull består av hydrofila fibrer som absorberar vätska, vilket innebär att det blir blött och absorberar kroppsvärme och du kyls ner med risk för hypotermi. Man brukar säga att “Cotton kills”, vilket i fjällen tyvärr kan vara sant.

Boxertrosor i syntetmaterial från Arc'teryx, Phase SL
För att understället ska fylla sin funktion bör du välja de olika varianter med hydrofobiskt material som du finner nedan. De hydrofobiska materialen absorberar mycket lite vätska och torkar snabbt. Tack vare dessa egenskaper slussar de bort fukten ut från kroppen som därmed hålls mer torr och varm.

Syntetmaterial

Introducerades på marknaden under 70-talet och idag finns det ett brett utbud av olika typer av syntetmaterial att välja mellan, t.ex. polyester, nylon, elastan, polyamid och polypropen. Var och ett av dessa har sina specifika egenskaper, men generellt kan man säga att de är mycket elastiska, det återtar lätt sin form och de har bra passform. Plagg i syntetmaterial har den bästa förmågan att transportera ut fukt och är de mest hållbara.

Nackdelarna med syntetmaterialen är att de i högre grad absorberar bakterier som ger upphov till dålig lukt, vilket kan vara obehagligt vid t.ex. flerdagarsvandringar där man inte har möjlighet att tvätta plaggen. Strukturen är inte heller lika bekväm som hos naturmaterial och kan ge upphov till skavsår på känsliga delar av huden. Detta gör att syntetplaggen är perfekta för intensiva och kortare motionsaktiviteter, där det essentiella är förmågan att slussa ut fukt, medans komfort under längre tidsperioder inte är lika viktigt.

Merinoull

Ett annat alternativ som baslager är merinoull. Tack vare de senaste årens ökade miljömedvetenhet och intresse för naturliga material, så har merinoullen sedan det introducerades på marknaden under 90-talet, allt mer vunnit terräng i förhållande till syntetmaterialen. Till skillnad mot den grova, tunga och stickiga traditionella ullen, så är merinoullen uppbyggd av mycket tunna och flexibla fibrer på mellan 13-25 mikrometer, vilket innebär att de är tre gånger tunnare än ett hårstrå från en människa och hälften så tunna som fibrerna hos traditionell ull. Dessa tunna och delikata fibrer omvandlas till mycket sköna och behagliga plagg med kvaliteter som gör dem mycket intressanta som förstalager.

Tuss av merinoull från Icebreaker. Trådarna är nästan mikroskopiska.
Då merinoullen är ett naturligt material har det många fördelar i jämförelse med syntetmaterialen. Plaggen är mycket ventilerande och varma, vilket gör att de passar utmärkt vid kallt väder. Men underligt nog gör dess kvaliteter att det är ett tyg som passar även vid varmt klimat där det hjälper kroppen med nedkylningen. Merinoullen har en bra naturlig motståndskraft mot bakterier och därmed dålig lukt. Slutligen ska sägas att det är ett naturligt material från en förnybar och hållbar produktion, till skillnad från syntetmaterialen som är baserade på olja.

Nackdelarna med merinoull är att den är något sämre på att slussa ut fukt än syntetmaterialen. Den är heller inte så slittålig som syntet (speciellt med tanke på ett normalt högre pris) och den är mer känslig mot slitage på utsatta delar, samt som naturmaterial är den känsligt mot skadedjur som t.ex. mal.

Sammanfattningsvis kan man säga att merinoull är perfekt i plagg som används vid något mindre fysiskt aktiva men långvariga aktiviteter (t.ex. under långa vandringar med begränsade tvättmöjligheter) och vid kallt väder.

Inzoomning av merinoullstussen ovan.
Devold och Odlo från Norge, Patagonia från USA och Icebreaker från Nya Zeeland är de ledande märkena vad gäller högkvalitativa baslagerplagg i merinoull.

Hybridmaterial

Hybridmaterialen är en blandning av naturfibrer, som t.ex. merinoull, och syntetfibrer i olika procentsatser. Genom att blanda dem så försöker man ta till vara på fördelarna och minimera nackdelarna med var och en av dem, t.ex. mjukheten, värmen och de antibakteriella egenskaperna hos merinoull kombinerad med den förbättrade torkförmågan och hållbarheten hos syntetmaterialen. På marknaden finns det ett utbud av plagg med olika procentuella blandningar av syntet och naturmaterial, var och ett med sina speciella egenskaper.

PASSFORM
En annan viktig faktor att tänka på när du väljer underställ, är passformen. För att ett förstalager så effektivt som möjligt ska kunna evakuera svetten från kroppen, bör det ha en tight men inte hindrande passform, som har nära kontakt med kroppen över hela ytan. Designen bör även vara sådan att sömmarna inte skaver mot huden även om plagget sitter tight.

Platta- eller flatlock-sömmar som ej skaver.
TJOCKLEKEN
En annan viktig faktor att tänka på när du ska välja underställ, är dess tjocklek. Vanligtvis kan man välja mellan tre tjocklekar; tunn, medium och tjock. Välj tjocklek efter väderomständigheter och hur fysiskt krävande din aktivitet kommer att vara. Kom ihåg att den huvudsakliga funktionen för det första lagret inte är att behålla värmen utan att evakuera fukt. Så, om du ska utföra mycket fysiska aktiviteter under kalla omständigheter så är det bättre att välja ett något tunnare material än om du ska vara mer stillastående vid något varmare klimat. Å andra sidan så är de tunnare plaggen inte lika slittåliga och hållbara som de tjockare.

UPPTÄCK BARRABES UTBUD AV UNDERSTÄLL

Nu när du lärt dig lite mer om vad ett underställ är, hur det fungerar och de olika material som finns, kan du titta in på Barrabes webb och ta del av vårt utbud och välja det underställ som passar dig bäst. Kom ihåg att det första lagret är just detta – ett inre lager. De är inte gjorda för att bäras som yttre lager, och absolut inte med en ryggsäck direkt i kontakt med tyget, om du vill att de ska hålla länge. Det yttre slitage som kan uppstå när man är ute i naturen eller slitage från en ryggsäck, förkortar drastiskt livslängden på denna typ av plagg, så försäkra dig om att du alltid använder dem på korrekt sätt.

För mer information om underställ, kontakta vår Kundservice, eller upptäck webbutik:

Underställ Herr

KÖP NU

Underställ Dam

KÖP NU

Latest articles

Gift Card
With the Barrabes Gift Card you'll always get it right!
Subscribe to our Email List
Would you like us to inform you about our special offers and latest products?
Don't hesitate to contact us.
contact us
or call to
44 (161) 3940679
(Monday to Thursday: 8AM - 5PM UTC.
Friday: 8AM - 2PM UTC.)